You are currently viewing Niels fra Fyn
Niels fra Fyn

Niels er indfødt fynbo.
Han har i sine unge år arbejdet som sømand og sejlet mange steder i verden. Men Niels har altid vendt hjem til Fyn igen.

Da Niels vendte hjem til Danmark, arbejdede han en del år på skoleskibet Fulton.
I dag arbejder han som pædagog på en institution for handicappede.

Niels fortæller om, hvor forskellige dialekterne er forskellige steder på Fyn, og at det er vigtigt at holde fast i sin dialekt, uanset hvorfra man kommer i Danmark. Han bliver mødt med smil, når han møder andre mennesker rundt omkring i landet, og folk siger: ”Det er så hyggeligt at høre fynsk, fordi de synger sådan.”

Niels har voksne børn, og de taler ikke mere med dialekt og børnebørnene slat ikke, så han tror, at dialekterne vil forsvinde fremadrettet. Niels mener ikke, at Fyn skal betragtes som noget, man bare kører over, når man skal til henholdsvis Jylland eller Sjælland. Han foreslår, at man gør stop på Fyn, fordi det er det smukkeste sted i Danmark og det sted, hvor der er mest sommer og sol. Kommer du forbi, giver han gerne en lille tår kaffe og en brunsviger og en hyggelig lille snak.

Niels er ivrig jæger
Kagen brunsvier er i følge Niels oprindeligt fra Fyn

Kagen brunsviger siges at komme fra Fyn

Fynboerne siger, at kagen brunsviger er deres bidrag til kagebordet.
I “Bogen om brunsvigeren” forklares det, at netop det spørgsmål strides brunologerne kraftigt om. Nogle teorier siger, at kagen kommer fra den tyske by Braunschweig og andre – især fynboer siger, at kagens oprindeligt kommer fra den fynske bebyggelse Brunsvig.

Her kan du høre Niels fortælle om brunsvigeren: